NWO Veni-beurs voor Tim Riswick voor onderzoek naar historische gezondheidsongelijkheden

nieuws

NWO Veni-beurs voor Tim Riswick voor onderzoek naar historische gezondheidsongelijkheden

Foto: Verrassend goed geklede kinderen in de Uilenburgerstraat, een van de armste straten van Amsterdam, 1911 // Stadsarchief Amsterdam

25 juli 2024

Sociale ongelijkheden in gezondheid vormen een aanhoudende en dringende maatschappelijke uitdaging. Deze ongelijkheden, die ons hedendaagse leven beïnvloeden, hebben diepe historische wortels. Het begrip van de oorzaken van deze historische gezondheidsongelijkheden wordt momenteel belemmerd door het gebruik van ontoereikende bronnen, een uitsluitend nationale focus en een bijna exclusieve nadruk op sterftecijfers.

Tim Riswick heeft een prestigieuze Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen voor zijn onderzoeksproject dat deze uitdagingen aanpakt. Dit project hanteert een vergelijkende benadering en onderzoekt drie grote West-Europese havensteden: Amsterdam, Kopenhagen en Glasgow, in de periode 1850-1950. Voor alle drie de steden zijn onlangs gedigitaliseerde doodsoorzaken- en patiëntenregisters beschikbaar, wat het mogelijk maakt om zowel sterfte (mortaliteit) als ziekte (morbiditeit) te bestuderen met unieke gegevens op individueel niveau. Bovendien werden deze steden gekenmerkt door een hoge ziektelast, hoge bevolkingsomloop, ingrijpende economische veranderingen en vooruitgang op het gebied van volksgezondheid gedurende de te bestuderen periode.

De gekozen steden belichamen in veel opzichten de ontwikkelingen die plaatsvonden in heel West-Europa tijdens deze moderniseringsperiode. Toch verschilt elke stad in de specifieke manier waarop ontwikkelingen zich ontvouwden. Het vergelijken van Amsterdam, Kopenhagen en Glasgow biedt daarom de mogelijkheid voor een genuanceerde verkenning van verschillen binnen vergelijkbare samenlevingen. Hierdoor wordt het mogelijk om te beoordelen of, hoe en waarom specifieke determinanten bijdroegen aan doodsoorzaakspecifieke gezondheidsverschillen.

4 gedachten over “NWO Veni-beurs voor Tim Riswick voor onderzoek naar historische gezondheidsongelijkheden”

  1. Fantastisch goed nieuws. Heel veel succes toegewenst met alles!
    Met vriendelijke groeten vanuit Lelystad, Macy

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *