nieuws
Internationale faam voor het project op de European Social Science History Conference
Foto: Tim Riswick presenteert zijn onderzoeksresultaten.
20 april 2023
De paaseieren waren nog maar net achter de kiezen toen Tim Riswick en Mayra Murkens afgelopen week naar Göteburg gingen om daar hun nieuwste onderzoeksresultaten te presenteren op het internationale congres de European Social Science History Conference (ESSHC).
Tim presenteerde direct op de eerste dag van het congres het onderzoek dat hij samen met Nadeche Diepgrond naar de sterfte in het Binnengasthuis doet. Het onderzoek is nagenoeg af, dus Tim kon prachtige overzichten van alle bevindingen presenteren. Zo liet hij zien dat het hoge sterftecijfer in het ziekenhuis voornamelijk het gevolg was van de omvang van de instelling en het niet-restrictieve toelatingsbeleid, wat het Binnengasthuis onderscheidde van andere instellingen uit dezelfde periode. Daarnaast bleek het effect van sociaaleconomische status van patiënten beperkt: de overlevingskansen tussen arm en rijk verschilden niet zoveel. Enkel weduwen vormden een uitzondering op deze regel, omdat zij wel een veel hoger sterfterisico hadden vergeleken met andere vrouwen. De belangrijkste factoren die juist bijdroegen aan kansen om een bezoek aan het ziekenhuis te overleven waren de leeftijden van patiënten en het specifieke jaar waarin zij werden opgenomen. In hoeverre deze overlevingskansen overeenkwamen of verschilden voor patiënten van het Binnen- dan wel het Buitengasthuis is de volgende stap in het onderzoek. Het onderzoek naar het Binnengasthuis was overigens enkel mogelijk door het harde werk van alle vrijwilligers, aangezien er gegevens van maar liefst 32.778 patiënten moesten worden ingevoerd.
Een dag later presenteerde Mayra het onderzoek dat zij samen met Tim doet naar kindersterfte. Wederom is de inzet van onze vrijwilligers onmisbaar geweest, omdat Mayra en Tim gebruik maken van de talloze ingevoerde en gecontroleerde geboorte- en overlijdensakten. Ondanks dat dit onderzoek pas net begonnen is, konden een aantal eerste onderzoeksresultaten al getoond worden. Hieruit bleek dat vooral de sterfte aan luchtweginfectieziekten een belangrijke doodsoorzaak was onder wettige kinderen die waren geboren van 1856 tot en met 1860. In het eerste levensjaar werd het risico om aan deze ziekten te overlijden niet beïnvloed door sociaaleconomische klasse, terwijl dit wel het geval was voor kinderen in de leeftijd tussen de één en de vijf. De volgende stap is om uit te zoeken hoe dit komt, en of dit hetzelfde was voor onwettige kinderen. Wanneer we meer resultaten hebben, zullen we hier natuurlijk snel over berichten!
Leuk te lezen dat jullie dat onderzoeken, ga zo door zou ik zeggen!!
Zo kom je nog eens ergens en dat dankzij het door vele vrijwilligers ingevoerde data.
Suc6 verders.
Fantastisch. Kijk daar heb ik nou afgelopen 3 jaar elke dag van de week 1 a 2 uur voor getranscribeerd.
Dank voor de verwijzing naar vrijwilligers.
Bijzonder interessant waarvoor dank!
Super interessant om te lezen wat er met de ingevoerde data onderzocht wordt.
En dank voor de verwijzing naar de vrijwilligers!