Doodsoorzaken van Amsterdammers die tussen 1940 en 1949 zijn overleden gevonden

nieuws

Doodsoorzaken van Amsterdammers die tussen 1940 en 1949 zijn overleden gevonden

Foto: Verklaring van overlijden // Stadsarchief Amsterdam

22 mei 2023

Een geweldige vondst op een zeer onverwachte plek in het Stadsarchief van Amsterdam. Zo mogen we de ontdekking door onze vrijwilligers Yolanda Lippens en Will Vlaskamp wel noemen. In de krochten van het archief van de burgerlijke stand, onder het kopje taakuitvoering, zijn van alle Amsterdammers die tussen 1940 en 1949 zijn overleden de doodsoorzaak genoteerd. Maar dat niet alleen. Ook andere zeer waardevolle informatie is in deze bron opgenomen, zoals de naam van de overledene, zijn of haar laatste woonadres, beroep, religieuze overtuiging en naam van een eventuele echtgeno(o)t(e).

Om onze huidige database aan te vullen met deze tien jaren, zijn we een nieuwe werkgroep begonnen. Met deze nieuwe data kunnen we nog meer prachtig onderzoek doen. Niet alleen kunnen we de impact van bijvoorbeeld de Hongerwinter tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoeken, ook de mogelijke invloed van de trage wederopbouw van na de oorlog komt mogelijk in de data terug.  

Mocht je het leuk vinden om, zoals vanouds, doodsoorzaken te ontcijferen, laat het dan weten! Hoe? Mail naar Dr. Owen Lammertink.  

12 gedachten over “Doodsoorzaken van Amsterdammers die tussen 1940 en 1949 zijn overleden gevonden”

 1. Indie van Lieshout

  Ik weet niet in hoeverre het interessant is voor het onderzoek, maar voor Amsterdam is er ook nog een andere bron bewaard gebleven, over de periode 1806-1812. Dat is wel een poosje voor het begin van het doodsoorzakenregister in 1854 natuurlijk en met nog oudere aanduidingen van doodsoorzaken.

  Toegang 5095, inv.nrs. 256-285.

  Groet,

  Indie

  1. Dankjewel Indie, collega Sanne Muurling was deze inderdaad ook al eens tegengekomen dacht ik, en ook nog wat oudere registers zelfs. Wellicht dat we daar ook nog eens aan toekomen 🙂

 2. Langs deze weg ook reuze bedankt voor alle informatie!
  Met vriendelijke groeten aan iedereen vanuit Lelystad.

 3. Mijn oma is 25-8-1949 overleden op 55 jarige leeftijd. Ik zou graag willen weten wat de doodsoorzaak was, hoe kan ik daar achter komen?

  Met vriendelijke groet,
  Ineke Bras

 4. Ik wil graag meehelpen, ben erg benieuwd hoe het ontcijferen in zijn werk gaat. Kan iemand mij dit uitleggen? Dan kan ik kijken of het echt iets voor mij is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *