Financiering voor het ‘The Great Leap’ Netwerk vanuit de EU

nieuws

Financiering voor het ‘The Great Leap’ Netwerk vanuit de EU

Foto: Tim tijdens de kick-off van het netwerk

3 oktober 2023

De European Cooperation in Science and Technology (COST) heeft groen licht gegeven voor het opzetten van een groots onderzoeksnetwerk: ‘The Great Leap – Multidisciplinary approaches to health inequalities, 1800-2022’. Dit is het gevolg van een succesvolle aanvraag van Angélique Janssens en Tim Riswick, waardoor er de komende vier jaar ongeveer 600.000 euro beschikbaar is om dit netwerk op te bouwen.

Wat is het project “The Great Leap” dan? Het doel van dit netwerk is om de komende vier jaar de mysteries achter de historische gezondheidsverschillen tussen Europese regio’s en landen te ontsluieren. Dat is nu relevanter dan ooit, aangezien gezondheidsongelijkheden aanhouden en de impact van recente gebeurtenissen zoals de COVID-19-pandemie enorm zijn. Het netwerk gaat proberen om vergelijkbare databases en onderzoek, zoals die van Amsterdam, op te zetten in andere landen. Bovendien zal dat niet alléén gebeuren vanuit een historische perspectief. Deskundigen op het gebied van sociale wetenschappen, biowetenschappen en epidemiologie zullen het netwerk versterken om tot een zogenaamde interdisciplinaire aanpak van dit vraagstuk te komen.

Het startschot voor het netwerk werd op dinsdag 19 september gegeven. Tijdens deze kick-off kwamen meer dan 40 experts uit 33 landen samen, en Tim werd als voorzitter gekozen van dit indrukwekkende netwerk bestaande uit in totaal 130 wetenschappers.

“The Great Leap” heeft verder vier hoofdambities. Allereerst is het doel om een internationaal vergelijkbare methode te maken voor het coderen en classificeren van historische doodsoorzaken. Ten tweede moeten er binnen het netwerk innovatieve tools ontwikkeld worden om data over doodsoorzaken grondig te kunnen analyseren. Vervolgens wil het netwerk ook een nieuwe generatie onderzoekers opleiden die aan de slag kunnen met de ontwikkelde methodes en tools, vooral uit landen die tot op heden minder toegang hebben tot Europese fondsen. Tot slot willen we vooral begrijpen hoe historische gezondheidsongelijkheden ons huidige gezondheidsbeleid kunnen vormen.

Met steun van academici, universiteiten, overheidsorganen en andere belangrijke partners, is “The Great Leap” klaar om grensverleggende inzichten te leveren. Benieuwd naar de volledige details van dit opwindende project? Klik hier voor meer informatie: https://www.ru.nl/en/rich/research/networks/the-great-leap

1 gedachte over “Financiering voor het ‘The Great Leap’ Netwerk vanuit de EU”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *