Home › Forums › Opmerkelijk › Terechtgesteld: Marinus Jacobus Pieroen › Reageer op: Terechtgesteld: Marinus Jacobus Pieroen
Ik heb toch nog even verder zitten lezen over deze terechtstelling, met de websites erbij waaruit ik de stukjes hieronder heb overgenomen.
Elf mensen werden terechtgesteld als reactie op de acties van het verzet, die gericht waren tegen de Liese-Aktion. Dit was een Duitse actie om Nederlandse mannen te werven voor de Arbeidsinzet (december 1944).
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Liese-Aktion)
De terechtstelling vond plaats op Rozenoord:
De fusilladeplaats ‘Rozenoord’ wordt zo genoemd naar de rozenkwekerij die daar omstreeks 1900 werd aangelegd. ‘Rozenoord’ werd in die tijd een attractie met een rozentuin. Na de economische crisis werd het park opgeheven en in 1941 werd ook de kwekerij opgedoekt, waarna de gemeente Nieuwer-Amstel het terrein kocht voor de uitbreiding van de begraafplaats Zorgvlied. Tijdens de Hongerwinter van 1944 onderschepte de Crisis Controle Dienst (onder Duits gezag) hier vaak de voedselaanvoer voor de hongerige Amsterdammers. Aan het eind van de oorlog gingen de nazi’s Rozenoord als fusilladeplaats gebruiken.
(https://oorlogsgravenstichting.nl/monumenten/amsterdam-fusilladeplaats-rozenoord)
Het is nu een monument:
Het in het Amstelpark geplaatste monument bestaat uit een grasveld met lege stoelen. Deze stoelen zijn stuk voor stuk geplaatst op een betonnen plaat waarop naam, geboortedatum en fusilladedatum te lezen zijn van de personen waarvan de naam bekend is. De kunstenaar (Ram Katzir) wil met die lege stoel de persoon weergeven, die sindsdien de fusillades gemist wordt. De stoelen staan ongeorganiseerd door elkaar, alsof de personen die erop zaten zojuist zijn weggelopen. De stoelen moeten bezoekers uitnodigen tussen de ontbrekende personen plaats te nemen, daarop het gemis groter te maken maar ook het kunstwerk tot interactief te bestempelen. Katzir liet drie typen stoelen maken, afhankelijk van de leeftijd van het slachtoffer werd één type stoel gebruikt.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Monument_Rozenoord)