1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Auteur
    Berichten
  • #2473
    Dood in Amsterdam
    Sleutelbeheerder

    Will Vlaskamp plaatste op 26 augustus 2021 het volgende op ons Ning-forum:

    In het patiëntenregister van 1896 staat sporadisch bij enkele patiënten “Roode Streep” vermeld.

    Wat betekent dit precies? Dat wordt zoeken!

    Deze patiënte in ligt op de afdeling Neurologie, dus eerst maar eens zoeken naar een diagnose in die richting. Ik vind:

    De rode streep kan dus duiden op dermografie als gevolg van een neurologische aandoening. Dan zie ik dat het ook op andere afdelingen voorkomt. Het zou dus evengoed bloedvergiftiging kunnen zijn. Of lymphangitis

    Maar waarom zou het een diagnose zijn, dat is onlogisch. Het lijkt erop dat de vermelding “Roode streep” niets met diagnose te maken heeft, maar een administratieve/financiële opmerking is.

     

    De eerste vermelding van de Roode Streep is in 1886, de laatste in 1897. De betreffende patiënten hebben geen overeenkomsten in afdeling, geslacht, leeftijd of beroep, maar ze hebben wel iets anders gemeen: ze zijn geboren buiten Amsterdam, hebben geen vaste woon- of verblijfplaats, wonen in een logement of op een schip.

    Huishoudelijk reglement, op den Gemeentelijken Geneeskundigen Dienst te Amsterdam, vastgesteld door den Gemeenteraad van Amsterdam, in zijne vergadering van den 6den September 1887 (Gemeenteblad 1887, afd. 3, volgn. 69) en gewijzigd in zijne vergadering van 25 Maart 1891 (Gemeenteblad 1891, afd. 3, volgn. 17).

    Art. 32
    De zieken, die opneming in de Gasthuizen wenschen, moeten zich daags t voren met bewijs van het Burgerlijk Armbestuur aanmelden of doen aanmelden aan het zittingslokaal.
    Met die verklaring moeten zij zich denzelfden of den volgende dag, tusschen 10 en 4 uren, in het Binnen-gasthuis of, bij besmettelijke ziekten, in het Buiten-gasthuis vervoegen.
    In buitengewone gevallen kan de aanmelding geschieden aan de woning van den genees-, heel- of verloskundige.
    Oordeelt deze de opname op denzelfden dag onvermijdelijk, dan zet hij op zijne verklaring ‘spoed’.

    Het Burgerlijk Armbestuur bedeelde alleen wanneer de familie of kerkelijke en particuliere instellingen niet bereid of in staat waren om uit te keren.

    Het benodigde buurtbiljet of buurtbriefje moet worden opgehaald bij de buurtmeester van de geneeskundige wijk waar je woont.

    Maar als je nergens woont kan dat dus niet. Deze mensen krijgen dan ergens in de administratie een rode streep in plaats van een buurtbiljetnummer.

    De Roode Streep heb ik (nog) niet gevonden, maar het lijkt een aannemelijke verklaring.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.