nieuws
Terug van kort weggeweest: Nadeche Diepgrond start haar promotietraject
Foto: Nadeche op de diploma-uitreiking van haar masterdiploma
27 maart 2024
Vanaf 1 april gaat Nadeche Diepgrond aan de slag als PhD-kandidaat met haar onderzoek “Social inequalities in the history of the Dutch health transition” aan de Radboud Universiteit. Tijdens het traject zal ze worden begeleid door Tim en Sanne. Ze zal hierbij voortbouwen op het onderzoek waar ze al eerder aan heeft gewerkt (onder andere voor haar masterscriptie): de ‘gezondheidstransitie’ binnen Nederlandse ziekenhuizen én ongelijkheden in de ziekenhuiszorg onder patiënten in de lange 19e eeuw.
Het eerste deel van het onderzoek – de gezondheidstransitie binnen Nederlandse ziekenhuizen – richt zich vooral op de veronderstelde ontwikkeling van ziekenhuizen die onder invloed van processen van medicalisering, professionalisering en modernisering plaats zou hebben gevonden. Zo zouden ziekenhuizen van gateways to death voor armen, ouderen en andere ‘ongelukkigen’, transformeren tot ware medische centra die een steeds groter deel van de samenleving bedienden. In het tweede deel wil Nadeche onderzoek doen naar ongelijkheden in gezondheid. Kunnen we onderlinge verschillen waarnemen in de ziektelast (vatbaarheid en ontvankelijkheid voor bepaalde ziekte, de impact van de ziekte en hoe iemand een ziekte doorkomt), sterfte, of in mogelijkheden om een optimale gezondheid te bereiken (resultaat van behandeling & duur van ziekenhuisopname) binnen ziekenhuizen? Nadeche gaat hiervoor de kenmerken van patiënten bestuderen. Zo kunnen we onderzoeken of er bijvoorbeeld ongelijkheden waren op het vlak van biologische verschillen (geslacht en leeftijd), economische factoren (beroep en adres), en sociale factoren (burgerlijke staat en gezinsstructuur). Wie werden er met welke diagnosen opgenomen, wie overleden er in het ziekenhuis en wie overleefden, en wie kon rekenen op een snel herstel? Waren hier verschillen tussen man en vrouw, jong en oud, arm en rijk, migrant of autochtoon, et cetera?
Nadeche wil bovendien voor haar onderzoek de situatie in verschillende ziekenhuizen in Nederland vergelijken, om zo te zien of in de hierboven genomen factoren ook regionale verschillen te zien waren. Zij zal daarvoor kijken naar verschillende casestudies van Nederlandse ziekenhuizen. Natuurlijk worden het Binnengasthuis en Buitengasthuis (Amsterdam) meegenomen in het onderzoek. Maar ook het Gasthuis (Middelburg), de Calvariënberg (Maastricht), het Algemeen Provinciaal Stads en Academisch Ziekenhuis (Groningen) en het Sint Jozef Ziekenhuis (Deventer) staan op de lijst om wellicht mee te nemen in het onderzoek. Nadeche heeft zin om te beginnen met haar promotieonderzoek, en het team van DoodinAmsterdam is blij dat ze Nadeche weer mogen verwelkomen!
Succes!!!!
Groet, Loes
Beste Nacechr Diepgrond. Vanuit mijn stamboom onderzoek naar mijn overgrootvader Cornelis Theodorus Luijbe (12-10-1853) kwam ik in de documenten van zijn opname in het binnengasthuis (14-11-1894 tot 10-6-1896) een omschrijving tegen van de ziekte waarvoor hij kennelijk was binnengebracht en tamelijk lang (208 dagen ) is behandeld.
Zie https://www.openarch.nl/saa:ee07a1c1-d7f1-4066-a563-3f70318834a1
Ik lees daar als ziekteomschrijving iets als Insoic: catio cum assenio Hysterie; suggestie die ik al heb gekregen is intoxicatio cum arsenicum (arsenicumvergiftiging).
Kunt u mij de juiste latijnse woorden geven (en mogelijke een nederlandse omschrijving) en eventueel iets zeggen over de oorzaak van de ziekte. Ik kan dan weer verder met mijn onderzoek.
En natuurlijk veel succes en plezier met uw onderzoek.
Een hartelijke groet. Ferdinand Luijbe
Beste Ferdinand Luijbe,
Binnen het team van DoodinAmsterdam hebben we even snel naar de link gekeken, maar wij kunnen hier ook niet meer in lezen dan u. Wellicht kan een van onze geweldige vrijwilligers u verder helpen op ons forum, zij zijn ook geweldige experts geworden op het gebied van het lezen van deze handschriften en ziektebeschrijvingen.
Succes met uw zoektocht!
Vriendelijke groeten,
Team DoodinAmsterdam