Terug van kort weggeweest: Nadeche Diepgrond start haar promotietraject

nieuws

Terug van kort weggeweest: Nadeche Diepgrond start haar promotietraject

Foto: Nadeche op de diploma-uitreiking van haar masterdiploma

27 maart 2024

Vanaf 1 april gaat Nadeche Diepgrond aan de slag als PhD-kandidaat met haar onderzoek “Social inequalities in the history of the Dutch health transition” aan de Radboud Universiteit. Tijdens het traject zal ze worden begeleid door Tim en Sanne. Ze zal hierbij voortbouwen op het onderzoek waar ze al eerder aan heeft gewerkt (onder andere voor haar masterscriptie): de ‘gezondheidstransitie’ binnen Nederlandse ziekenhuizen én ongelijkheden in de ziekenhuiszorg onder patiënten in de lange 19e eeuw.

Het eerste deel van het onderzoek – de gezondheidstransitie binnen Nederlandse ziekenhuizen – richt zich vooral op de veronderstelde ontwikkeling van ziekenhuizen die onder invloed van processen van medicalisering, professionalisering en modernisering plaats zou hebben gevonden. Zo zouden ziekenhuizen van gateways to death voor armen, ouderen en andere ‘ongelukkigen’, transformeren tot ware medische centra die een steeds groter deel van de samenleving bedienden. In het tweede deel wil Nadeche onderzoek doen naar ongelijkheden in gezondheid. Kunnen we onderlinge verschillen waarnemen in de ziektelast (vatbaarheid en ontvankelijkheid voor bepaalde ziekte, de impact van de ziekte en hoe iemand een ziekte doorkomt), sterfte, of in mogelijkheden om een optimale gezondheid te bereiken (resultaat van behandeling & duur van ziekenhuisopname) binnen ziekenhuizen? Nadeche gaat hiervoor de kenmerken van patiënten bestuderen. Zo kunnen we onderzoeken of er bijvoorbeeld ongelijkheden waren op het vlak van biologische verschillen (geslacht en leeftijd), economische factoren (beroep en adres), en sociale factoren (burgerlijke staat en gezinsstructuur). Wie werden er met welke diagnosen opgenomen, wie overleden er in het ziekenhuis en wie overleefden, en wie kon rekenen op een snel herstel? Waren hier verschillen tussen man en vrouw, jong en oud, arm en rijk, migrant of autochtoon, et cetera?

Nadeche wil bovendien voor haar onderzoek de situatie in verschillende ziekenhuizen in Nederland vergelijken, om zo te zien of in de hierboven genomen factoren ook regionale verschillen te zien waren. Zij zal daarvoor kijken naar verschillende casestudies van Nederlandse ziekenhuizen. Natuurlijk worden het Binnengasthuis en Buitengasthuis (Amsterdam) meegenomen in het onderzoek. Maar ook het Gasthuis (Middelburg), de Calvariënberg (Maastricht), het Algemeen Provinciaal Stads en Academisch Ziekenhuis (Groningen) en het Sint Jozef Ziekenhuis (Deventer) staan op de lijst om wellicht mee te nemen in het onderzoek. Nadeche heeft zin om te beginnen met haar promotieonderzoek, en het team van DoodinAmsterdam is blij dat ze Nadeche weer mogen verwelkomen!

1 gedachte over “Terug van kort weggeweest: Nadeche Diepgrond start haar promotietraject”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *