Dit presenteerden onze onderzoekers op de vrijwilligersbijeenkomst van 24 maart

nieuws

Dit presenteerden onze onderzoekers op de vrijwilligersbijeenkomst van 24 maart

Foto: vrijwilligersbijeenkomst 24 maart

28 maart 2022

Het onderzoeksteam van Dood in Amsterdam hield op 24 maart een vrijwilligersbijeenkomst op de Radboud Universiteit. In een collegezaaltje van het Erasmusgebouw kregen de vrijwilligers drie presentaties voorgeschoteld onder het genot van koffie, thee en een lekker gebakje.

Angélique Janssens liet enkele resultaten zien van het onderzoek dat zij met Sanne Muurling doet naar longtuberculose aan de hand van digitale kaarten van de stad en ingewikkelde regressiemodellen. Ze vermoeden dat met de afnemende sterfte aan TBC er ook duidelijke sociale verschillen ontstonden, maar er is nog meer onderzoek nodig voordat dat met zekerheid kan worden gezegd.

Karin Wienholts liet in haar presentatie zien dat er alle reden is te twijfelen aan de bestaande theorie dat stuipen, de veelvoorkomende doodsoorzaak voor zuigelingen in de negentiende eeuw, gerelateerd is aan water- en voedselaandoeningen. Haar onderzoek naar het medisch denken in die tijd over stuipen bij jonge kinderen bevestigt dat dan ook.

Tot slot presenteerde Tim Riswick de resultaten van het onderzoek dat hij samen met Nadeche Diepgrond uitvoerde met behulp van de patiëntenregisters van het Binnengasthuis. Met behulp van die registers kunnen ze de ontwikkeling van de ziekhuispopulatie volgen en constateren dat het gasthuis in de tweede helft van de negentiende eeuw al niet meer die ‘poort naar de dood’ was die het misschien in de eeuwen ervoor wel is geweest.

Voor, na en tussen de presentaties door werd er gezellig bijgepraat tussen de vrijwilligers en de onderzoekers; en we brachten natuurlijk ook nog een bezoekje aan de twintigste verdieping van het gebouw om van het mooie uitzicht over de stad te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *