Publieksboek over de Amsterdamse doodsoorzaken

nieuws

Publieksboek over de Amsterdamse doodsoorzaken

Foto: Owen en Mayra bij uitgeverij Meulenhoff

29 januari 2024

Met gepaste trots laten wij jullie weten dat Owen Lammertink en Mayra Murkens een boek voor een breed publiek gaan schrijven over de resultaten die uit het project Amsterdamse doodsoorzaken voort zijn gekomen. Nadat Owen in mei 2023 zijn mooie proefschrift had verdedigd, werd hij benaderd door uitgeverij Meulenhoff. Zij zagen in zijn proefschrift veel potentieel voor een publicatie die voor een groot publiek interessant zou kunnen zijn. Dat betekent dan wel dat er iets minder theorieën, grafieken en tabellen in moeten voorkomen, en iets meer verhalen van Amsterdamse families die te kampen hadden met al die nare ziektes. Om dit te kunnen realiseren naast een voltijdsbaan in het onderwijs, heeft Owen Mayra gevraagd om mee te schrijven aan het boek. Zij hadden immers al veel samengewerkt toen zij beiden aan hun proefschriften werkten. Owen en Mayra zijn al begonnen met het verzamelen van verhalen van Amsterdamse families, om daarmee de grote veranderingen die op het gebied van gezondheid en sterfte in het negentiende-eeuwse Amsterdam plaatsvonden, te schetsen.

Daarbij volgen zij bijvoorbeeld een familie waarvan de ouders geboren en getogen Amsterdammers waren, maar die meerdere keren in de “heropvoedingskolonie” Veenhuizen terecht kwamen in het midden van de negentiende eeuw. Zij werden vergezeld door meerdere kinderen, maar daarvan vielen er ook veel ten prooi aan de hoge kindersterfte. Of ze volgen de man die toch indirect slachtoffer van de pokken werd in 1876, zonder daar zelf aan te overlijden. Door de angst voor de pokken werd namelijk de kermis verboden, tot groot ongenoegen van “het gepeupel”. Het gevolg: een volksopstand, en één dodelijk slachtoffer die met een sabel was neergehaald toen de politie optrad. Owen en Mayra gaan nog even door met het verzamelen van mooie, illustratieve verhalen! Mochten jullie tijdens jullie invoer – en vaak ook speur – werk nog bijzondere verhalen zijn tegengekomen, dan mogen jullie die altijd met hen delen! Publicatie van het boek staat gepland voor 2025.

6 gedachten over “Publieksboek over de Amsterdamse doodsoorzaken”

  1. Hoihoi!

    Misschien zijn er nog wel ‘mooie’ verhalen terug te vinden via het ‘forum’ van de Amsterdamse Doodsoorzaken?
    Succes, ik ben nu al benieuwd naar het boek!

    Groet, Loes

  2. Jenneke Kievit

    Owen en Mayra, gefeliciteerd met deze “bookdeal” . Wat fijn dat “ons” werk hiermee een bredere bekendheid zal krijgen. Ik kijk ernaar uit. Hartelijke groet, Jenneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *