Amsterdamse doodsoorzaken presenteert op een groot Europees congres voor historische demografie

nieuws

Amsterdamse doodsoorzaken presenteert op een groot Europees congres voor historische demografie

Foto: Een van de keynote sessies tijdens het congres 

5 september 2023

Afgelopen week kreeg het onderzoeksteam van doodinAmsterdam de kans om allerlei nieuwe onderzoeksresultaten te presenteren op de vijfde editie van de European Conference for Historical Demography. Dit jaar was dit congres een thuiswedstrijd voor ons, want de Radboud Universiteit was de gastheer. Dit was mede te danken aan Tim, die in de organisatie van het congres zit én de plaatselijke organisatie op zich nam. Allereerst hulde voor Tim dat hij het congres in zulke goede banen heeft weten te leiden! Daarnaast presenteerde Tim op donderdag ook nog zijn eigen lopende onderzoek naar de kindersterfte in Amsterdam, waar hij veel positieve reacties en suggesties op kreeg. Ook Evelien gaf op donderdag een prachtige presentatie over het onderzoek van haarzelf en Angelique naar moedersterfte, waar de vrijwilligers de afgelopen maanden hard voor hebben gewerkt om data te verzamelen! Tegelijkertijd met Evelien presenteerden Karin en Mayra een onderzoek naar de specifieke doodsoorzaak stuipen. Voor dit onderzoek vergelijken zij, samen met andere Europese onderzoekers, deze doodsoorzaak in vier Europese steden, waaronder Amsterdam en Maastricht.

Op vrijdag maakte het team wederom haar opwachting tijdens een sessie geheel gewijd aan de doodsoorzaken in Amsterdam, met maar liefst vier presentaties. Het eerste succes was al duidelijk bij aanvang van de sessie, deze was namelijk zo druk bezocht dat er zelfs mensen in het publiek moesten staan! In deze sessie presenteerde Mayra het onderzoek van haarzelf en Tim naar de invloed van sociale factoren op de sterftekansen van kinderen tussen 1856 en 1865. Sommige vrijwilligers kunnen zich misschien nog herinneren dat zij geboorteakten en overlijdensakten hebben verzameld van jonge kinderen uit deze periode. Dat werk werd nu dus getoond aan een Europees publiek, uiteraard met vermelding dat wij dit werk nooit zonder jullie, onze vrijwilligers, hadden kunnen doen! Tot slot presenteerde ook Rachel wat zij samen met Angelique wil gaan onderzoeken, namelijk de invloed van de voedingsstandaard op sterfte aan infectieziekten. Dit is een bijzonder ingewikkeld onderwerp, waar nog altijd veel discussie over is onder historisch demografen. Des te leuker was het dus dat een internationaal expert op dit gebied zijn tijd beschikbaar stelde om tijdens het congres met Rachel en Mayra samen te zitten om zijn ervaring met en visie op dit onderwerp te delen. De andere twee presentaties in onze sessie werden geven door dr. Jona Schellekens uit Israël en dr. Maarten van Wijhe die aan een Deense universiteit is verbonden. Zij mogen beide onze data gebruiken om speciale onderzoeksvragen te beantwoorden. Zo onderzoekt Schellekens met complexe statistiek de zuigelingen- en kindersterfte in de periode 1856-1920, om uit te zoeken wat de invloed was van de uitbreiding van de waterleiding in de stad en de verbeterde levenstandaard. Van Wijhe analyseert de sterfte aan twee zeer besmettelijke ziekten voor jonge kinderen, namelijk mazelen en kinkhoest, en hoe die sterftepatronen hiervan veranderden in de periode 1856-1920. Het werk van Schellekens en van Wijhe draagt enorm bij aan ons begrip van de ziekteomgeving in Amsterdam in de negentiende eeuw.

Al met al was het een zeer geslaagde conferentie, waarbij wij ons project, onze data en onze vrijwilligers mooi in de kijker hebben kunnen spelen. Met hernieuwde inspiratie gaan wij verder met ons onderzoek, zodat wij ook weer mooie dingen kunnen presenteren op de volgende belangrijke dag: de vrijwilligersdag op 14 oktober! Dus als je je daar nog niet voor hebt aangemeld, doe dat dan snel, om alle mooie onderzoeksresultaten niet te missen.

V.l.n.r.: Tim, Evelien, Mayra en Rachel

3 gedachten over “Amsterdamse doodsoorzaken presenteert op een groot Europees congres voor historische demografie”

  1. Marijke den Boer

    Wat wordt de impact van het doodsoorzaak onderzoek steeds uitgebreider. Ook de samenwerking met de Ned. Vereniging voor Medische Geschiedenis en het Trefpunt Medische Geschiedenis zie ik terug in het verslag. Maarten van Wijhe ken ik als voorzitter van de NVMG en Mayra spreekt op een lezing in Urk.
    Wat goed om te lezen.

    1. Dag Marijke,

      Zeker leuk om te zien hoe de impact steeds groter wordt, Mayra spreekt inderdaad binnenkort bij de NVMG, dus komt dat zien! Er is een kleine verwarring (en die was er ook wel eens bij ons), maar de voorzitter van de NVMG is een ándere van der Wijhe, Marten, om het makkelijk te maken met zulke gelijke namen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *