• Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 maand geleden door JenHa.
4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #4150
    willvlas
    Moderator

    Waar denk je aan bij het woord wasblekerij? Aan bleekvelden natuurlijk, waar linnengoed na het wassen in de zon te drogen werd gelegd om wit en fris te worden.


    https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40993429

    Langs de Boerenwetering in Amsterdam was een ander soort wasblekerij te vinden. Bij de Koninklijke Waskaarsenfabriek werd bijenwas gebleekt voor de productie van waskaarsen.

    https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/stukken/verdwenen-amsterdam/waskaarsenfabriek/

    Was uit de honingraten werd gekookt en in de zon gelegd om te bleken.

    https://www.heemkundekringschijndel.nl/bolsius/

    Vanouds werden in Nederland twee soorten kaarsen gemaakt waartussen zowel in technische als in sociale en economische zin een wereld van verschil bestond, de waskaars en de smeerkaars.
    Waskaarsen maakte men uit bijenwas. De belangrijkste markten vormden de Joodse en de katholieke eredienst en de huishoudens van gegoede families.
    Voor het gewone volk en de middenklassen was er de smeerkaars. Deze kaars maakte men uit uitgesmolten dierlijke vetten, ook smeer of talk geheten, zoals rundvet en schapenvet.

    https://www.dbnl.org/tekst/lint011gesc04_01/lint011gesc04_01_0012.php

    #4169
    Dood in Amsterdam
    Sleutelbeheerder

    Leuk om te weten Will! Was een smeerkaas dan ook goedkoper als het voor de lagere klassen was?

    Groet,

    Jan

    #4172
    willvlas
    Moderator

    In 1876 kostte smeerkaars 1.70, stearinekaars 3.60 en waskaars 5 francs per kilo. Een duidelijk verschil dus.

    #4174
    JenHa
    Deelnemer

    Smeerkaarsen gaven ook veel meer walm, dus als je het kon betalen kocht je waskaarsen. Dat dus voor de kaarsen ook een bleekveld gebruikt werd, wist ik nog niet. Interessant weer!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.