Nadeche Diepgrond wint Holland Scriptieprijs

nieuws

Nadeche Diepgrond wint Holland Scriptieprijs

Foto: Binnenplaats van de chirurgische kliniek van het Binnengasthuis aan de Grimburgwal // Stadsarchief Amsterdam

4 januari 2022

30 december werd bekend gemaakt dat Nadeche Diepgrond de Scriptieprijs 2021 gewonnen heeft van Holland Historisch Tijdschrift. Nadeche was als student betrokken bij ons onderzoek en schreef haar scriptie, ‘Een poort naar de dood en verblijfplaats van ‘ongelukkigen’? Een onderzoek naar de patiënten en sterfte in het Amsterdamse Binnengasthuis in de tweede helft van de negentiende eeuw’, onder begeleiding van projectleider Angélique Janssens. Voor haar scriptie maakte zij dankbaar gebruik van de gegevens uit de patiëntenregisters die onze citizen scientists hebben ingevoerd. De jury van deze prijs koos de scriptie van Nadeche als de beste van maar liefst 21 inzendingen uit het hele land. Wij zijn natuurlijk allemaal heel trots op Nadeche! Lees hieronder het oordeel van de jury:

In haar onderzoek richt Diepgrond zich op patiënten in het Amsterdamse Binnengasthuis in de tweede helft van de 19de eeuw. Het onderwerp vult een lacune binnen historisch onderzoek naar ziekenhuizen, alsook met betrekking tot Nederland. Zodoende is de scriptie al een waardevolle toevoeging tot de historiografie. Het is een uitvoerig onderzoek op basis van een grote hoeveelheid bronmateriaal, waarbij met name patiëntenregisters op vakkundige wijze geanalyseerd zijn. De focus ligt op de patiënten en niet op de instituties of bekende medische namen. Er mag de laatste jaren steeds meer onderzoek naar gasthuizen zijn gekomen, maar zo’n uitgebreid onderzoek als dat van Diepgrond is nog niet eerder uitgevoerd in Nederland.

Diepgrond onderbouwt haar methode en bronverantwoording heel sterk, en weet alles duidelijk te contextualiseren en in te kaderen in het historische debat over dit onderwerp. De daaropvolgende analytische hoofdstukken zijn helder en goed toegelicht. Ze illustreert haar verhaal met duidelijke tabellen, grafieken en afbeeldingen, en weet dit alles te vertalen naar een voor de ‘leek’ begrijpelijk verhaal. Haar conclusies zijn overtuigend en bijzonder interessant, zo oordeelt de jury. De jury is onder de indruk van deze scriptie met zijn vernieuwde insteek en bronnengebruik. Onderling viel zelfs de betiteling ‘bijna dissertatiewaardig’.

Tot slot leest de scriptie lekker weg, is goed en duidelijk geschreven waarbij voor een logische hoofdstukopbouw gekozen is. De hoofdstukken zijn duidelijk ingedeeld en volgen elkaar goed op. Dit, gecombineerd met de kwaliteit van haar onderzoek, maakt Diepgrond de terechte winnaar van de Holland Scriptieprijs 2021. Zo’n indrukwekkend werk kan niet onopgemerkt blijven en zodoende wil de jury haar dan ook van harte feliciteren!

Momenteel is Nadeche als junior-onderzoeker betrokken bij ons onderzoek. Zij doet onderzoek naar het proces van medicalisering van het Amsterdamse Binnengasthuis en Buitengasthuis vanaf 1800 op basis van de patiëntenregisters, en onderzoekt de aanwezigheid van vergelijkbare bronnen voor andere steden. Nadeche bereidt tevens een promotievoorstel voor, getiteld ‘Gateway to death and abode for the unfortunate? Investigating Medicalisation, Morbidity and Mortality in the Netherlands, 1800-1900’. Benieuwd naar haar onderzoek? Lees het bericht dat Nadeche eerder op onze website publiceerde over het ‘Extreme en buitensporige’ sterfte in het Binnengasthuis!

7 gedachten over “Nadeche Diepgrond wint Holland Scriptieprijs”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *